Wednesday 11 May 2011

Kek Pelangi

buat nyer dah lama... baru skrang tuan umah masukkan..
so jom layan kek pelangi nie ekk...
ayang suka kerak dia..that y bakar lama skit..;)


Resepi nie member opis yang bagi..

1 cawan mentega
1 cawan gula custer
4 biji telor
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung kek
pewarna hijau n merah

cara:-
1. pukul mentega dan gula hingga kembang
2. masukkan telur satu demi satu dan pukul lagi
3. masukkan esen vanila dan pukul lagi
4. masukkan tepung kek dan kacau hingga sebati
5. bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan pewarna
6. masukkan adunan dalam acuan secara berselang seli hingga habis..
7. bakar pada suhu 180'C selama 45 minit..

3 comments:

  1. Salam...uishh...nampak sedap..nak sket?
    Suka kerak dia? Hmmmm..memang sedap kan? Cuma, dalam buku kesihatan, kerak atau sebahagian makanan yg terbakar hangus (sedikit) merupakan antara penyumbang radikal bebas di dalam tubuh.

    ReplyDelete
  2. cedapnyeeee....simple jer resepi tu..nk cube try test la...hehehe dh lame x buat kek ni..

    ReplyDelete
  3. abang long ~ sesekali makan x per kan...

    mas ~ buat lah.. TAPI jgn lupe anta umah sikitt ekkk.. sonang jer buat ehh...

    ReplyDelete